Akbank

45.000 TL'ye varan nakit fırsat!

0

Akbank

faizli

Kredi Kullanırken Sigorta Yaptırmak Zorunlu mu?

Güncelleme: 15.10.2024
Yayımlama: 11.05.2017
Paylaş
İçindekiler

Kredi işlemlerinde ciddi bir masraf kalemi de sigorta işlemleridir. Peki, kredi yaptırmak zorunlu mu? Bu sorunun cevabı, Zorunlu Deprem Sigortası (ZDS) hariç, kredi işlemlerinde hiçbir sigortayı yaptırmak zorunlu değil.” Ancak tüketicinin açık talebi, yani sigortayı kabul ettiğine dair imzası olması durumunda bankalar sigorta işlemi yapabilir.

Kredilerde Sigorta İşlemleriyle Alakalı Yasal Düzenleme 

Tüketicinin Korunması Kanunu’nun 29 Maddesinde “Tüketicinin yazılı veya kalıcı veri saklayıcısı aracılığıyla açık talebi olmaksızın kredi ile ilgili sigorta yaptırılamaz…” İfadesi yer alıyor. Burada dikkat edilmesi gereken açık taleptir. Yani kredi işlemleri ile alakalı olarak sigortası yapılması zorunlu değil, ancak onayınız olması durumunda sigorta yapılmasında herhangi yasal engelde yok. 

Kredi kullanımda sigorta işlemleri hakkında detaylı bilgi için banka kredileri sigorta işlemleri yazımızı ziyaret edin.

Yaptırılmak İstenmemesi Rağmen Bankalar Sigorta Yaptırılmasını Zorunlu Tutabilir mi?

İlgili kanun maddesi sadece açık talep olmadığı sürece sigorta yaptırılamayacağı ifade ediyor. Özetle bankaların kredi işlemlerinde sigortaları zorunlu tutmalarını kısıtlayacak bir kanun maddesi aslında bulunmuyor. 

Ancak tüketicinin hem sigorta yaptırmamak istememesi hem de kredi kullanmak istemesi durumunda kanun maddesi gereğince bankaların haksız bir duruma düşme ihtimalleri de mevcut. Bunun için bankaların çoğunluğu farklı faiz oranlarında hem sigortalı hem de sigortasız olarak aynı şartlarda iki farklı kredi ürünü çıkartıyor. Sigortasız kredi ürünleri faiz oranı fazla olduğu için de genel olarak tüketiciler sigortalı olan ürünü seçiyor.  

Kredi Sigortalarının İptal Edilmesi veya Cayma Hakkının Kullanılması Mümkün mü?

İlgili kanunun 24. Maddesinde “Tüketici, on dört gün içinde herhangi bir gerekçe göstermeksizin ve cezai şart ödemeksizin tüketici kredisi sözleşmesinden cayma hakkına sahiptir.” İfadesi var. Yani kedi sözleşmesi imzalandıktan sonra 14 gün içerisinde tüketici krediden vazgeçebilir. 

Ancak yine aynı kanunun 49’uncu maddesinde  “…Sigorta sözleşmelerine ve bireysel emekliliğe ilişkin sözleşmelerde ise cayma süresi hakkında diğer mevzuatta yer alan tüketici lehine olan hükümler uygulanır.” şeklinde bir tanımlama yapılıyor. Sigortacılık mevzuatında ise cayma veya iptal hakkının kullanılmasında haklı bir sebep ya da ödenen prim tutarının yarısının sigortacı tarafından kesilmesi gibi şartlar bulunuyor. 

Kredi Ödemeleri Devam Ederken Sigorta Poliçesinin Bitmesi

Kredi ödemeleri devam ederken süresi dolan sigortaların yeniden yapılmamasının kesinlikle bir yasal olarak bir zorunluluğu yok (zorunlu deprem sigortası hariç). Bunun dışında bir davranış içeresinde olan sigorta şirketi ile bankalara tüketicinin dava açma hakkı dahi mevcut.

Kredi Ödemelerinin Bitmesi Durumunda Sigorta İşlemleri

İlgili kanunun 29’uncu maddesinde “…Bu sigortanın kredi konusuyla, meblağ sigortalarında kalan borç tutarıyla ve vadesiyle uyumlu olması gerekir.” şeklinde ifade ediliyor. Yani kredi işlemleri ile alakalı olarak yapılan sigortalar kredi bitiminde sona eriyor. Bu sigortaların devam etmesi için ise kullanıcının açık olarak talepte bulunması gerekiyor.


En Uygun İhtiyaç Kredisi Faiz Oranları:

*Tablodaki faiz oranları 20 bankanın "en uygun" kredi teklifine göre günlük olarak güncelleniyor. Ayrıca tüm bankaların faizlerine ulaşmak için ihtiyaç kredisi sayfamızı ziyaret edin.


Bankalar Farklı Sigorta Şirketi Üzerinden Yapılan Kredi Sigortasını Kabul Ediyor mu?

İlgili kanunun yine 29’uncu maddesinde “…Tüketicinin sigorta yaptırmak istemesi hâlinde, istediği sigorta şirketinden sağladığı teminat, kredi veren tarafından kabul edilmek zorundadır…”  Bu ifadeden anlaşılacağı üzere kredi kullanıcısı vade ve teminat tutarları aynı olmak şartı ile tüketici istediği sigorta şirketi üzerinden kredi ile alakalı sigorta yaptırabilir. 

Vefat Edilmesi Durumunda Hayat Sigortasına Ödenen Tutarlar İade Ediliyor mu?

Hayat sigortalarının yapılış amacı mevcut kredi borcunu teminat altına almaktır. Bu durumda kredi kullanan sigortalının vefat etmesi durumunda, yani sigortacılık ifadesi ile riskin gerçekleşmesi halinde kredi borcunun kalan kısmını hayat sigortası karşılar. Öte yandan ödenen kredi bedelleri ise sözleşme şartlarına bağlı olarak mirasçılara geri ödenebiliyor. Ancak bu durumda sigorta şirketleri ile mirasçıları sözleşme şartlarının genelde net olmamasından dolayı karşı karşıya getirebiliyor.  Bu konuda daha detaylı bilgi için ölen kişinin kredi borcu ne oluryazımızı inceleyin.

“Bu yazının tüm kullanım hakları Hesapkurdu.com‘a aittir. Başka mecralarda kullanılması veya alıntı yapılması ancak orijinal yazıya link verilerek referans gösterilmesi şartıyla mümkündür.”

Yazara Soru Sor

Yorumlar (0)

Çıkış
Gönder