Akbank

25.000 TL'ye varan nakit fırsat!

0

Akbank

faizli

Ekspertiz Ücretini Geri Alabilir miyim?

Güncelleme: 10.10.2024
Yayımlama: 17.12.2019
Paylaş
İçindekiler

Hesapkurdu olarak günlük yüzlerce müşterimizin finansal konulardaki sorularına cevap veriyoruz. Bu yazımızda ise yine çok sık sorulan, "Ekspertiz ücretini geri alabilir miyim?" sorusunu cevaplayacağız. 

Müşterimizin Sorusu:

210.000 TL anlaşmaya vardığım konut için bankaya başvuruda bulundum ve banka kredi onayını verip ekspertiz gönderdi. Fakat, ekspertiz raporunda konutun üzerinde haciz olduğundan dolayı kredi talebime onay vermedi ve hacizi kaldırmamızı istedi. Fakat mal sahibi hacizi kaldıramadığı için kredi işlemimizden vazgeçtik. Bankaya ödediğimiz 500 TL ekspertiz ücretini geri istedik fakat banka bunun mümkün olmadığını söyledi. Benim sorum, bu durumda bankaya ödediğim ekspertiz ücretini geri alabilir miyim?

"Kredi işlemlerinde dosya masrafı hakkında detaylı bilgi almak ve çekilen krediye göre yasal olarak sizden alınabilecek dosya masrafını hesaplamak için, dosya masrafı hesaplama aracımıza bakabilirsiniz."

Cevap:

Ekspertiz kurumları bankalardan bağımsız olarak çalışan kurumlar olduğu için, ödenen ücret geri alınamaz. Ayrıca 2014 yılında çıkan Finansal Tüketiciden Alınacak Ücretler Yönetmeliği ile banka şubeleri ekspertiz ücretlerinden komisyon almaları dahi yasaklandı. Örneğin, şimdi 500 TL ödenen ekspertiz ücreti,  yönetmelikten önce müşteriye 700 TL olarak yansıtılıyor ve banka kendi adına 200 TL komisyon alıyordu. Tüketici Hakem Heyetlerinin bu komisyonların iade edilmesi yönündeki kararları ve bankaların abartılı uygulamalarından sonra, 2014 yılında çıkarılan yönetmelik ile müşteri adına üçüncü kişilere ödenen tüm ücretlerden, bankaların komisyon alması yasaklandı.

Sonuç olarak:

Bankalara kredi sürecinde ödemiş olduğunuz ekspertiz ücretlerinin tamamı, ekspertiz firmalarına ödenmektedir. Ekspertiz firmaları ise almış oldukları ücretin karşılığı olarak, ev için ekspertiz raporunu düzenlemiş ve aldığı ücretinin karşılığını vermiştir.  Bu süreçte, ekspertiz raporunun olumsuz olması veya kredi işleminden vazgeçilmesinin, ekspertiz firmaları için bir bağlayıcılığı yoktur. Bunun için ödediğiniz ekspertiz ücretinin boşuna gitmesini istemiyorsanız, evin açık bir krediye uygun olmayan durumu var veya evden tam olarak emin değilseniz, ekspertiz göndermemenizi tavsiye ederiz. 

“Bu yazının tüm kullanım hakları Hesapkurdu.com‘a aittir. Başka mecralarda kullanılması veya alıntı yapılması ancak orijinal yazıya link verilerek referans gösterilmesi şartıyla mümkündür.”

Yazara Soru Sor

Yorumlar (0)

Çıkış
Gönder