Akbank

45.000 TL'ye varan nakit fırsat!

0

Akbank

faizli

Kira Sigortası Nedir?

Güncelleme: 15.10.2024
Yayımlama: 25.05.2018
Paylaş
İçindekiler

Kira sigortası; sakat kalma, işte çıkma ve vefat vb. risk taşıyan durumlara karşı ödenen aylık kiranın belli bir süre için ödeneceği güvencesi karşılığında yaptırılan sigorta poliçesine verilen addır. Bu sigorta modeli, taşınmazı kiraya veren ve kiralayan şahıs tarafından yapılabiliyor. 

Kira Sigortası Şartları

Kira sigortası bulunan bireyin; 

  • Vefat etmesi
  • Sakat kalması 
  • İşten çıkması

durumlarından birinin ortaya çıkması halinde devreye poliçedeki teminatlar giriyor. Sigortalı bireyin durumu resmi bir şekilde belgelendikten sonra 1 senelik kira bedeli poliçe tarafından ödeniyor. 

Ancak poliçenin tanzimini takiben 3 ay bekleme süresi bulunuyor. Bundan dolayı sigorta yaptırdıktan sonra 3 ay beklemeli ve bu süreç zarfında kiranızı düzgün olarak yatırılmış olmalıdır. Bu 3 aylık sürenin bitmesinden sonra olası kiranın ve/veya kiraların ödenmemesi durumunda kira sigorta poliçesi devreye giriyor.  

Kira artışı hesaplamak için Hesapkurdu kira artış hesaplama aracını kullanın. 

Kira Sigortası Teminatları Nelerdir?

  • Kira kaybı teminatı
  • Hukuki masraf teminatı
  • Fatura ödeme teminatı
  • Aidat giderleri teminatı

Kira Kaybı Teminatı

Kiracının kiraladığı mülk ile alakalı imzaladığı sözleşmede yer alan kira bedelinin herhangi bir nedenle ödememesi durumunda, poliçe kapsamında meydana gelen kira gelir kaybı, poliçede vurgulanan sigorta miktarına kadar (aylık en fazla 10.000 TL) teminat altına alınıyor. 

Hukuki Masraflar Teminatı

Kiracının kiraladığı yer ile alakalı yaptığı sözleşmeden kaynaklanan kirayı herhangi bir nedenle ödememesi halinde, meskeni kiraya verenin kiracı aleyhine yönettiği alacak talepleri, tahliye/alacak veya icra takipleri davalarında hukuki danışmanlık, avukatlık, vekâlet ücretleri ile dava harç ve giderleri sigortacı tarafından poliçede yer alan sigorta miktarına kadar karşılanıyor. Burada teminat tutarı belirlenirken Türkiye Barolar Birliğince belirlenen avukatlık ücret tarifesi dikkate alınıyor. 

Fatura Ödeme Teminatı

Risk adresinde kurulmuş halde yer alan, ödenmeyen su, elektrik ve doğalgaz gibi faturalara ait giderleri, poliçede yer alan sigorta miktarına kadar teminat altına alır. Bu konuyla alakalı kurumlarca yapılan veya yapılacak olan açma/kapama ve abonelik ücretleri teminata dâhil edilmez.

Aidat Giderleri Teminatı

Riske konu olan taşınmazın yer aldığı apartman ya da siteye ait bulunan aidat giderleri, kiracının kira sözleşmesi boyunca ödemediği hallerde poliçede belirtilen sigorta bedeline kadar teminat altına alınıyor. 

En Uygun Konut Kredisi Faiz Oranları:

*Konut kredisi faiz oranları 20 bankanın "en uygun" kredi teklifine göre günlük olarak güncelleniyor.  

Kira Sigortası Sistemi Nasıl İşliyor?

  1. Kiralanacak mülkün önce detaylı ekspertizi yapılarak sisteme görsel ve yazılı olarak kayıt edilir.
  2. Taraflar ile hizmet ve yetki anlaşmaları yapılarak mülkün kiralanması süreci başlatılmış olur.
  3. Talepte bulunan kiracının risk analiz raporları alınarak kiracı ile mülk sahibi arasındaki tüm evrak ve para alışverişi bitirilir.
  4. Mülke yerleşmeden önce talep gelirse nakliye, boya vb. hizmetler verilir. 
  5. Kiralama işlemi ile ilgili istek, şikâyet, ödeme bilgileri, vergisel yükümlülükler vb. ihtiyaçlar sistem üzerinden açılan özel sayfadan takip edilip yönetebilir.
  6. Kiralanan mülkün tüm işlemleri, bilgi ve raporu düzenli olarak iletişim araçları ile gönderilir.
  7. Kiralayan ve kiracı bu süreçte hiç yüz yüze gelmeden tüm işlemler şirketler tarafından yürütülür.

Kira Sigortası Fiyatları

Bireyin sigorta poliçesi için ödemesi gereken miktar aylık kira tutarına ve poliçede bulunan risk kapsamına göre belirleniyor. Sigortanın primi ise aylık kira tutarının yaklaşık yüzde 65'i oranında bir orana denk geliyor. Örneğin, 900 TL aylık kirası olan bir mülkün yıllık sigorta primi 585 TL gibi bir rakam çıkıyor. Yıllık sigorta priminizi poliçeyi yapan kurumun belirlediği miktarlarda taksitle ödemeniz de mümkün oluyor.

Sigorta poliçesinin devamlılığı için her yıl yenilenmesi gerekiyor. Kira bedelinin üzerinde yapılan her çeşit değişiklikte sigorta poliçesinin yenilenme zorunluluğu doğuyor. 

Kira sözleşmesi hakkında daha detaylı bilgi almak için kira sözleşmesi örneği ve gerekli tüm bilgiler sayfamızı ziyaret edin. 


Kira Sigortasının Avantajları

  • Kiralayan ile kiracı arasındaki iletişim daha sağlıklı ve güvenilir olur.
  • Mülk sahiplerinin; kiracı bulmak, evi boş kaldığı için kira alamamak ya da kira alamamak gibi dertleri ortadan kalkmış olur.
  • Faturalar, aidatlar gibi unsurlar, aracı şirketin yükümlülüğünde olur.
  • Peşin ödeme imkânı ile hem kiracı hem de kiralayan finansal kolaylıklardan yararlanabilir. 
  • Kiralanan mülk nasıl teslim edildiyse o şekilde aracı şirketten teslim alınabilir.
  • Kiralayan kişi zamanında ödeme yapamazsa farklı ödeme seçenekleri alınabilir.

Trink Kira Sigortası Nedir?

Konut sahipleri genel olarak kirasını ödemeyen kiracılardan dolayı çok mağdur oluyor. Kiracıların kirayı ödememe durumunda meydana gelebilecek zararları karşılayacak olan Trink Kira Sigortası, konutu olanların kendilerini mağdur etmeyecek kiracıyı bulmak için aylar boyu konutunu boş bırakarak maddi olarak zarar görmelerini engellemeyi hedefliyor. 

“Bu yazının tüm kullanım hakları Hesapkurdu.com‘a aittir. Başka mecralarda kullanılması veya alıntı yapılması ancak orijinal yazıya link verilerek referans gösterilmesi şartıyla mümkündür.”

Yazara Soru Sor

Yorumlar (0)

Çıkış
Gönder