Akbank

25.000 TL'ye varan nakit fırsat!

0

Akbank

faizli

Konutlarda İpotek, Haciz ve İntifa Hakkı

Güncelleme: 26.07.2024
Yayımlama: 30.09.2015
Paylaş
İçindekiler

Konutlarda İpotek Nedir?

Konut ipoteği, herhangi bir kurum veya kişinin alacağını güvence altına almak için tapuya koyduğu rehindir. Konutlarda ipotek anlam olarak; halen mevcut olan veya henüz doğmamış olmakla beraber doğması kesin veya olası bulunan herhangi bir alacağı güvence altına almak olarak tanımlanır.

Tapu üzerinde hak sahibi olan kişi, ipotek sahibi olan özel kişi veya kurum ile sözlü ve yazılı anlaşmasının şartlarına uyulmadığı için ipotekli olan evin haciz yolu ile satışını yaptırabilir. Üzerinde ipotek olan konutlar, tapuda alıcının ipoteği kabul etmesi durumda satılabilmektedir. Fakat ipotek ve şartları kesinlik detaylı olarak öğrenilmeli ve en baştan işlemler ona göre yapılmalıdır.

İpotek miras yolu ile devir edilebilir. Bundan dolayı ipotek koyan alacaklının kendisi veya noterde yetkilendirdiği kişi ancak konutun üzerindeki ipoteği kaldırabilir.

Konutlarda Haciz Nedir?

Konut haczi, herhangi bir sebepten dolayı bir alacaklının, borçlunun konutuna el koyması olarak durumudur. Haciz işleminde alacaklı ve borçlunun anlaşma sağlamaması durumunda borçlunun konutu satılır ve alacaklı borcunu bu şekilde tahsil etmiş olur.

Peki burada ki soru hacizli bir ev alınabilir mi? Hayır, üzerine haciz işlemleri başlamış bir konutun satışı yapılamaz. Bu durumunda tek yol haczin kaldırılmasıdır. Yani alacaklı ve borçlu anlaşarak haciz işlemlerini durdurmalıdır.

E-haciz işlemi hakkında bilgi için e-haciz nasıl kaldırılır sayfamızı, haciz süreci hakkında detaylı bilgi için haciz işlemleri sayfamızı ziyaret edin. 

Konutlarda İntifa Hakkı Nedir?

İntifa hakkı, bir başkasına ait taşınır veya taşınmazı kullanma ve ondan yararlanma hakkıdır. Mülkiyet hakkından sonra ayni haklar içerinde en kuvvetli haktır. İntifa hakkı, tapu kütüğüne tescil ettirilerek kurulabilir. Konutlar üzerinde mülkiyet haricindeki bütün hakları kapsar. Yani konutun satışı dışında kullanma, kiralama vb. hakları konut üzerinde kullanabilir.

İntifa hakkı miras yolu ile devredilemez. Bu durumda intifa hakkına sahip kişinin vefat etmesi durumuna bu hak sona ermektedir. Sadece özel kişilere değil tüzel kişilere de intifa hakkı verilebilir. Tüzel kişilerde ise bu hak en fazla 100 yıl ile sınırlıdır. Mülkün vergisi, resim ve harç harcamaları da intifa hakkına sahip olan kişidedir. Mülk sahibi, İntifa hakkını devrettikten sonra mülkü kullanmaz, kiraya veremez ve İntifa hakkını kısıtlayamaz. İntifa hakkı genellikle akrabalar arasında ve tarım yapılabilir araziler için kullanılan bir haktır.


En Uygun Konut Kredisi Faiz Oranları:

*Tablodaki faiz oranları 20 bankanın "en uygun" konut kredisi teklifine göre günlük olarak güncelleniyor. Ayrıca bankaların konut kredisi faizlerini karşılaştırmak için konut kredisi sayfamızı ziyaret edin.

“Bu yazının tüm kullanım hakları Hesapkurdu.com‘a aittir. Başka mecralarda kullanılması veya alıntı yapılması ancak orijinal yazıya link verilerek referans gösterilmesi şartıyla mümkündür.”

Yazara Soru Sor

Yorumlar (0)

Çıkış
Gönder