Akbank

25.000 TL'ye varan nakit fırsat!

0

Akbank

faizli

Chargeback (Ters İbraz)

Güncelleme: 10.09.2024
Yayımlama: 08.06.2021
Paylaş
İçindekiler

Chargeback (Ters İbraz) Nedir?

Türkçeye ters ibraz olarak geçen chargeback işlemi, kredi kartı ile yapılan bir harcama için gerçekleştirilen resmi iade talebidir. Visa, Mastercard, Amex, Troy gibi ödeme kuruluşlarının şartları arasında yer alır ve kart kullanıcısını korumayı amaçlar. 

Kredi kartı ile yapılan bir alışveriş sonrasında müşteri, talep ettiği mal ya da hizmeti hiç ya da istediği ölçüde alamazsa ödediği paranın iade edilmesini talep edebilir. Ayrıca kart sahibinin bilgisi dışında yapılan harcamalar için oluşturulan iade talebi de chargeback işleminin nedenlerinden biridir. 

Chargeback Süreci Nasıl İşler?

Chargeback işleminde izlenen adımlar şu şekilde sıralanır:

  • Kredi kartı sahibi yapılan işlem ile ilgili itirazını müşterisi olduğu bankaya iletir. 
  • Banka, harcama yapılan iş yerinin müşterisi olduğu banka ile iletişime geçer.
  • İşyerinin çalıştığı banka, itirazı işyerine iletir ve ödeme sonrası mal ya da hizmetin müşteriye eksiksiz ulaştırıldığına dair belgeleri talep eder.
  • Bu belgeler, bankaya ulaştırılmazsa ya da eksik belge varsa, banka işyerinin hesabından ödemeyi tahsil eder ve müşterinin hesabına yatırır.
  • İlgili belgeler, bankaya zamanında ve eksiksiz ulaştırılırsa banka süreci inceler.
  • Belgeler, inceleme işleminin ardından bir eksik tespit edilmezse kart sahibi bankaya da iletilir ve itiraz reddedilir. Bu durumda itiraz eden müşterinin kartına ödeme yapılmaz. 

Kredi kartından yapılan alışverişin iadesi hakkında detaylı bilgi almak için kredi kartı internet alışveriş iadesi sayfamızı ziyaret edin.

Hangi Durumlarda Ters İbraz Yapılır?

Kredi kartı sahipleri şu durumlar için chargeback başvurusunda bulunabilir:

  • Ödeme yapılan mal ya da hizmetin alınamaması durumunda iade talebinde bulunulabilir. Özellikle internet alışverişlerinde bu durumla karşılaşılılır. Ödeme yapılan mal ya da hizmet belirtilen sürede ulaştırılmazsa ters ibraz başvurusu yapılabilir.
  • Alınan ürünün zarar görmüş, eksik ya da kusurlu olması durumunda iade talebi yapılabilir. Kusurlu olmasa da ödeme yapılandan farklı bir ürün gönderilirse yine ters ibraz başvurusu yapılabilir.
  • Kart sahibinin onayı dışında gerçekleştirilen hizmetler de chargeback işlemi kapsamındadır. Kayıp ve çalıntı kart işlemleri ile dolandırıcılık durumunda ters ibraz başvurusu yapılabilir.
  • Müşteri, aynı ürünü farkında olmadan birden fazla almışsa ya da iş yeri aynı ürün için birden fazla ödeme tahsil etmişse ters ibraz başvurusu yapılabilir.
  • Aylık ya da yıllık ödeme yapılan abonelik işlemlerinde iptal işleminin ardından kredi kartından ödeme alınırsa, ters ibraz başvurusunda bulunulabilir.

Kredi kartının ödenmemesi durumunda olacaklar hakkında detaylı bilgiyi kredi kartı borcu ödenmezse ne olur sayfamızdan edinin.

Ters İbraz Başvuru Süresi

Ters ibraz başvuru süresi, yapılan işleme göre değişse de zaman aşım süresi 540 gündür. 540 günü geçen harcamalar için hiçbir şekilde iade talebi yapılamaz.

Mal ya da hizmetin alınmadığına dair itirazlar, garanti edilen teslim tarihinden itibaren 120 gün içinde yapılmalıdır. İade belgesi varsa, belge tarihinden itibaren 120 gün içinde ters ibraz başvurusu yapılmalıdır. Diğer başvurularda işlemin kredi kartına yansıdığı tarih baz alınır; bu tarihten itibaren 120 gün itiraz hakkı vardır. Araç kiralama işlemlerinde aracın iade edildiği tarih, konaklama harcamalarında ise check-out tarihi baz alınır.

“Bu yazının tüm kullanım hakları Hesapkurdu.com‘a aittir. Başka mecralarda kullanılması veya alıntı yapılması ancak orijinal yazıya link verilerek referans gösterilmesi şartıyla mümkündür.”

Yazara Soru Sor

Yorumlar (0)

Çıkış
Gönder