45.000 TL'ye varan nakit fırsat!
0
faizli
47/1-b Trafik Cezası: Kırmızı Işıkta Geçme
* Trafik cezaları hakkında genel bilgi almak için trafik cezası fiyatları sayfamızı ziyaret edin.
47/1-b Trafik Cezası Nedir?
47/1-b trafik cezası kodu, kırmızı ışık kurallarına uymama cezasının kodudur.
Kırmızı Işıkta Geçme Cezası Ne Kadar?
2024 yılı için 47/1-b yani kırmızı ışık kuralına uymanın cezası 1.506 TL’dir. 15 gün içerisinde ödenirse %25 indirimle 1.129,50 TL olarak ödenir.
2024 Kırmızı Işıkta Geçme Cezası
25 Kasım 2023 tarihinde Resmî Gazete'de yayımlanan 32380 sayılı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği'ne göre 2024 yeniden değerleme oranı %58,46'dir. Yeniden değerleme oranı baz alınarak yapılan hesaplamaya göre 2024 kırmızı ışıkta geçme cezası (47/1-b) 1.506 TL, indirimli tutarı ise 1.129,50 TL olacaktır.
Kırmızı Işık Cezasının İndirimli Tutarı Ne Kadar?
Kırmızı ışık ihlal cezası tebliğ tarihinden itibaren 15 gün içerisinde ödenirse %25 indirimle 713,25 TL olarak ödenir.
Kırmızı Işık Cezasının İndiriminden Yararlanma Şartı Nedir?
Kırmızı ışık cezasını indirimli tutar üzerinden ödemek için tebliğ tarihinden itibaren 15 gün içerisinde cezanın ödenmesi yeterlidir.
Kırmızı Işıktan Geçmenin Ceza Puanı Nedir?
Her kırmızı ışık ihlali için 20 ceza puanı uygulanır. Geriye doğru bir yıl içerisinde 100 ceza puanına ulaşıldığında sürücü belgesine 2 ay süreyle el konulur ve eğitime tabi tutulur.
Kaç Defa Kırmızı Işık İhlali Yapılırsa Ehliyete El Konulur mu?
Kırmızı ışığı ihlal edenlerin; geriye doğru 1 yıl içinde 3.defa ihlalde 30 gün, 6.defa ihlalde 45 gün, 9.defa ihlalde 60 gün ehliyetlerine el konulur.
Kırmızı Işık İhlalinden Ehliyetine El Konulanlar Nasıl Geri Alabilir?
Aynı yıl kırmızı ışık ihlalinden iki ve daha fazla kez sürücü belgesi geri alınanlar; geri alma süresi sonunda psiko-teknik değerlendirmeden ve psikiyatri uzmanının muayenesinden geçirilir. Sürücü belgesi almasına mâni hali olmadığı anlaşılanlara bu Kanun kapsamında verilen trafik idari para cezalarının tahsil edilmiş olması şartıyla belgeleri iade edilir. Birinci defa belgesine el konulanlar ise cezalarını ödemeleri şartıyla 30 gün sonra belgelerini geri alabilir.
Kırmızı Işık Ceza Sorgulaması Nereden Yapılır?
Kırmızı ışık cezasının olup olmadığının sorgulaması, e-Devlet araç plakasına yazılan ceza sorgulama sayfasından araç sahibi tarafından yapılabilir.
Kırmızı Işık Cezası Nereden Ödenebilir?
Trafik cezaları online olarak interaktif vergi dairesinden, anlaşmalı bankaların uygulamaları veya internet siteleri üzerinden ödenebilir. Bunun yanında vergi dairesi şubeleri, anlaşmalı bankaların şubeleri veya ATM’leri üzerinden ödenebilir.
Kırmızı Işık Cezasının Geciktirilmesinin Cezası Nedir?
Trafik cezalarının ödenmemesi durumunda her ay %5 gecikme faizi uygulanır. Ancak gecikme faizi toplamı ceza tutarının iki katından fazla olmaz. Öte yandan geciken trafik sigortası borcundan dolayı e-haciz uygulaması başlatılabilir ve araç muayene randevu alınamaz.
Kırmızı Işık Kameralarında Hangi Cezalar Kesilebilir?
Kırmızı ışık kameralarında kırmızı ışık denetimi yanında emniyet kemeri ve seyir haline sürücünün cep telefonuyla konuşup konuşmadığının denetimi de fiziki şartları uygun olan kırmızı ışık kameraları üzerinden yapılabilir.
Kaynaklar:
Emniyet Genel Müdürlüğü 2024 Yılı Trafik İdari Para Ceza Rehberi
Karayolları Trafik Yönetmeliği
Emniyet Genel Müdürlüğü Ceza Puanı Uygulama
Yorumlar (0)
Devam ederek üyelik sözleşmesini ve aydınlatma metnini okuyup kabul ettiğinizi onaylıyorsunuz.