Akbank

45.000 TL'ye varan nakit fırsat!

0

Akbank

faizli

Evi Kiraya Verirken Nelere Dikkat Edilmeli?

Güncelleme: 12.09.2024
Yayımlama: 09.03.2017
Paylaş
İçindekiler

Bir eviniz var ve bu evi kiraya mı vermek istiyorsunuz? Unutmamalısınız ki evinizi kiraya verirken birkaç noktaya dikkat etmeniz gerekiyor. Bu noktalara dikkat etmezseniz ileride kiracınızla sıkıntılar yaşayabilirsiniz. Bunun dışında evinizin uzun süreye kiraya verilemeden boş kalma durumu da söz konusu olabilir. 

Borçlar Kanunu'na Göre Kiracı ve Ev Sahibi Hakları

Borçlar Kanunu'na Göre Kiracı ve Ev Sahibi Hakları

Peki, evinizi kiraya verirken nelere dikkat etmelisiniz, hangi konular önemli?  

  • Emlakçı ile Çalışmak

Evinizi kiraya verirken emlakçı ile çalışmak mı yoksa birebir sizin ilgilenmeniz mi daha doğru olur? Bu konuda sizin profesyonel bir gözle bakamayacağınızı düşünürsek bir emlakçı ile çalışıp işlerin daha profesyonelce yürütülmesi doğru olabilir. Çünkü emlakçının görevi sizin ile evi kiralamak isteyen kişi arasında bir aracı olarak işin en doğru ve kısa biçimde tamamlanmasını sağlamaktır. Ayrıca yapılacak kira sözleşmesi ve diğer resmi prosedürlerde de emlakçı uğraşacağından sizin açınızdan kolaylık sağlanacaktır. Tabi emlakçıya verilecek olan komisyon tutarını da göz önüne almalısınız. 

Eğer bir emlakçıyla çalışmaya karar verirseniz güvenilir ve profesyonel biri olmasına dikkat etmeyi unutmayın.

  • Kira Bedelinin Belirlenmesi

Türkiye çapında bir dairenin kirası şehirden şehire değişmekle birlikte genel olarak dairenin bedelinin 180’de, 220’de 1’i olarak alınabilir. Bu hesaplama göz önünde alınırsa bedeli 300.000 TL olan bir dairenin kira bedeli ortalama 1500 TL civarında olmalıdır. Ancak mevcut şartlarda; emsal kiralara bakarak, kiralanacak mülkün mevcut durumu göz önüne alınarak ve lokasyonunu değerlendirerek kira değeri belirlenir.

  • Depozito Bedelinin Belirlenmesi

Depozito, kiracının taşınmazın sahibine, ileride verebileceği zarara teminat olarak verdiği tutardır. Bu tutar Türk Borçlar Kanunu’na göre 3 aylık kira bedelinden fazla olamaz. Örneğin; kiraya vereceğiniz konutun aylık kira bedeli 1000 TL ise depozito bedeli 3000 TL’yi geçemez.

  • Kira Sözleşmesindeki Önemli Noktalar

Evinizi kiraya verirken dikkat etmeniz gereken en önemli noktalardan biri kira sözleşmesidir. Peki, kira sözleşmesinde nelere dikkat etmek gerekir:

  1. Kira kontratını imzaladığınız kişinin bilgilerinin doğruluğunu mutlaka kontrol edin. Mümkünse, kira sözleşmesi yapıldığında her iki taraf da örnek olarak kalması için kontratın fotoğrafını çekebilir.
  2. Kira artışının hangi dönemlerde yapılacağı ve ne tutarda artış olacağını açıkça belirtin. 
  3. Sözleşmede kiracının ve sizin ad soyad ve TC kimlik numarası gibi bilgilerin doğru ve eksiksiz yazılmış olmasına dikkat edin.
  4. Kontratı kiracıyla birlikte ve varsa kefiller huzurunda imzalayın. Ayrıca kira sözleşmesinin her sayfasının imzalanmasına da dikkat edin.
  5. Kira bedellerinin, hangi banka hesabınıza ve hangi tarihler arasında ödeneceği net bir şekilde sözleşmede belirterek, banka hesabınıza “kira bedeli” olarak gönderilmesi gerektiğini belirtin. (Havale ve EFT ücreti kiracıya aittir).
  6. Konutun o kişiye verildiğini, başka kimseye verilmemesi gerektiği hususunu belirtin.
  7. Depozito alıyorsanız ne için aldığınızı ve hangi şartlarda geri vereceğinizi yazın. Bu konu oldukça önemli çünkü genelde sorunlar buradan çıkıyor.
  8. Kiralanan gayrimenkulün hangi koşullarda teslim edildiğini ve demirbaşların mevcut durumunu anlatan bir madde ekleyin. Burayı ne kadar detaylı yazarsanız o kadar iyi, çünkü aldığınız depozitonun geri verilme durumunu bu madde belirliyor.

  • Kira Sigortası Yaptırmak

Kira sigortası, poliçe başlangıç ve bitiş tarihleri arasında ev sahibinin, kiracıdan kirayı tahsil edemediği durumlarda uğrayacağı kira kaybını ve bununla ilgili yapacağı yasal masrafları şartlar dâhilinde temin eder. Kira sigortası faydalı olmasının yanında maddi bir yük getireceğinden bu konuda karar size aittir. 

  • Kira Vergisi Beyannamesi Vermek

Kira vergisi, 193 Sayılı Gelir Vergisi Kanunu’nda belirtilen mal ve hakların kiraya verilmesi halinde elde edilen gelirin vergiye tabii tutulması sonucu alınan bir vergidir. Bu kanuna göre elde edilen gelire “gayrimenkul sermaye iradı” adı verilir. 1 Ocak – 31 Aralık tarihleri arasında kiraya verdiğiniz gayrimenkul için takip eden yılın Mart ayının 1’inden 25’i günü akşamına kadar kira beyannamenizi vermeniz gerekir.  

“Bu yazının tüm kullanım hakları Hesapkurdu.com‘a aittir. Başka mecralarda kullanılması veya alıntı yapılması ancak orijinal yazıya link verilerek referans gösterilmesi şartıyla mümkündür.”

Yazara Soru Sor

Yorumlar (0)

Çıkış
Gönder